Polityka plików Cookie

Ta strona internetowa (www.sico.pl, dalej „Strona”) jest administrowana przez SICO Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Annopol 3, 03-236 Warszawa, zarejestrowana w rejestrze przedsiębiorców prowadzonym przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000031697, NIP: 5262470011, REGON: 016403381 (dalej „My” lub „Spółka”).

Na naszej stronie internetowej korzystamy z plików cookie, które wykorzystujemy do różnych celów, aby wyjaśnić czym są pliki cookie oraz do czego są wykorzystywane na tej Stronie przygotowaliśmy tę politykę.

Niektóre pliki cookie (tzw. własne lub pierwszej strony) są przekazywane na Stronę i kontrolowane przez Nas. Spółka wykorzystuje te pliki cookie do przetwarzania i zbierania danych (w tym danych osobowych) o Tobie. W tej polityce, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (dalej „Rozporządzenie”) wyjaśniamy Ci jak zbieramy te dane, w jakich celach oraz jakie są Twoje prawa.

Pozostałe pliki cookie (tzw. pliki osób trzecich) są natomiast przekazywane na Stronę i kontrolowane przez podmioty trzecie. Ta polityka zawiera linki do informacji publikowanych przez te podmioty trzecie, które powinieneś uważnie przeczytać.

Spółka przywiązuje szczególna wagę do poszanowania prywatności i ochrony danych osób odwiedzających Stronę (dalej „Użytkownicy”). W celu uzyskania informacji na temat naszej Polityki Plików Cookie Użytkownicy mogą skontaktować się z Spółką w dowolnym momencie, korzystając z następujących metod:

  • pisemnie na adres: ul. Annopol 3, 03-236 Warszawa z dopiskiem „IOD”;
  • e-mailowo na adres [email protected]

 

A. Czym są pliki cookie i do czego służą

Pliki cookie to małe pliki tekstowe, które strony odwiedzane przez Użytkownika wysyłają bezpośrednio do jego urządzenia (zazwyczaj do przeglądarki), gdzie są one zapisywane, a następnie wysyłane z powrotem na te same strony przy kolejnych wizytach użytkownika (tzw. pliki cookie własne, pliki cookie administratora). Podczas przeglądania strony internetowej Użytkownik może również otrzymywać na swoim urządzeniu końcowym pliki cookie z różnych stron lub serwerów internetowych (tzw. pliki cookies podmiotów trzecich). Dzieje się tak dlatego, że odwiedzana strona internetowa może zawierać takie elementy, jak obrazy, mapy, dźwięki, konkretne linki do stron internetowych domen, które znajdują się na serwerach innych niż ten, na którym znajduje się odwiedzana strona. Innymi słowy, to właśnie te pliki cookie są wysyłane przez inną stronę internetową niż ta, którą aktualnie odwiedza użytkownik.

Pliki cookie mogą mieć ograniczony czas trwania do jednej sesji przeglądania w przeglądarce (tzw. pliki cookies sesyjne) i w tym przypadku są automatycznie dezaktywowane, gdy użytkownik zamknie przeglądarkę. Pliki cookie mogą mieć również wcześniej ustaloną datę ważności i w tym przypadku będą przechowywane i aktywne na dysku twardym do określonej daty, w dalszym ciągu zbierając informacje podczas różnych sesji przeglądania w przeglądarce (tzw. trwałe pliki cookie).

Pliki cookie są wykorzystywane do różnych zadań. Niektóre z nich są niezbędne, aby umożliwić przeglądanie Strony i korzystanie z jej funkcjonalności (tzw. techniczne pliki cookie). Inne są wykorzystywane do pozyskiwania informacji statystycznych, w postaci zagregowanej lub nie, dotyczących liczby użytkowników odwiedzających Stronę oraz sposobu korzystania ze Strony (tzw. wydajnościowe lub analityczne pliki cookie). Jeszcze inne pliki cookie są wykorzystywane do profilowania użytkownika i wyświetlania na Stronie reklam, które mogą go zainteresować, ponieważ są zgodne z jego upodobaniami i nawykami konsumpcyjnymi (tzw. reklamowe pliki cookie).

Aby dowiedzieć się więcej na temat tych różnych kategorii plików cookie, zapoznaj się z treścią niniejszej polityki. Dowiedz się, jak działają i do czego służą, a następnie zdecyduj, czy wyrazić zgodę na ich wykorzystanie, czy nie.

 

B. Techniczne pliki cookie

Techniczne pliki cookie są używane na Stronie wyłącznie w celu ułatwienia przeglądania Strony i umożliwienia korzystania z jej funkcji. Są to zawsze własne pliki cookie, ponieważ są one przekazywane bezpośrednio przez nas na Stronie.

Niektóre techniczne pliki cookie są niezbędne, aby zapewnić optymalne przeglądanie stron internetowych lub umożliwić użytkownikowi zalogowanie się na stronie internetowej, na przykład w celu dokonania zakupu na Stronie lub wejścia w obszar prywatny (tzw. nawigacyjne pliki cookie). Nawigacyjne pliki cookie to zazwyczaj cookies sesyjne i dlatego po zamknięciu przeglądarki są one automatycznie wyłączane.

Inne techniczne pliki cookie służą do zapisywania Twoich niektórych preferencji (np. języka lub kraju pochodzenia) bez konieczności ponownego wpisywania tych danych podczas kolejnych wizyt (tzw. techniczne pliki cookie). Z tego powodu techniczne pliki cookie są często plikami trwałymi, ponieważ są przechowywane na Twoim komputerze, nawet po zamknięciu przeglądarki, aż do wygaśnięcia terminu ich ważności lub do momentu, gdy postanowisz je usunąć.

 

Na Stronie są obecnie używane następujące techniczne pliki cookie:

NazwaKategoria pliku cookieCelCzas trwania
pdfprnt_hide_banner_on_plugin_pageTechniczny plik cookie administratoraWyczka do obsługi pdf
wordpress_sec_6f925ebb2ef97529ec8b0c6fdeb44f8bTechniczny plik cookie podmiotu trzeciegoPliki zapewniające funkcjonalność strony, aby zapewnić ochronę przed hakerami, przechowuj dane konta.15 dni
cookielawinfo-checkbox-necessaryTechniczny plik cookie podmiotu trzeciegoWtyczka służąca do obsługi wyświetlania ciasteczek.
cookielawinfo-checkbox-non-necessaryTechniczny plik cookie podmiotu trzeciegoWtyczka służąca do obsługi wyświetlania ciasteczek.
viewed_cookie_policyTechniczny plik cookie podmiotu trzeciegoWtyczka służąca do obsługi wyświetlania ciasteczek.
CookieLawInfoConsentTechniczny plik cookie podmiotu trzeciegoWtyczka służąca do obsługi wyświetlania ciasteczek.
cookielawinfo-checkbox-mainTechniczny plik cookie podmiotu trzeciegoInformowanie o wyrażeniu zgody lub braku na wykorzystanie cookie analitycznych reklamowych lub technicznych
cookielawinfo-checkbox-cookie-analityczneTechniczny plik cookie podmiotu trzeciegoInformowanie o wyrażeniu zgody lub braku na wykorzystanie cookie analitycznych reklamowych lub technicznych.
cookielawinfo-checkbox-reklamowe-pliki-cookiesTechniczny plik cookie podmiotu trzeciegoInformowanie o wyrażeniu zgody lub braku na wykorzystanie cookie analitycznych reklamowych lub technicznych.
 

algoliasearch-client-js

Techniczny plik cookie podmiotu trzeciegoObsługa wyszukiwarki
WP_DATA_USER_7Techniczny plik cookie podmiotu trzeciegoCiastko wordpress user_id
acfTechniczny plik cookie podmiotu trzeciegoWtyczka do budowania szablonów

 

Zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi ochrony prywatności instalacja tych plików cookie nie wymaga Twojej uprzedniej zgody, dlatego te pliki cookie są instalowane automatycznie. Oczywiście możesz zablokować instalację technicznych plików cookie poprzez zmianę ustawień swojej przeglądarki (patrz punkt E (2), aby dowiedzieć się, jak to zrobić). Należy jednak pamiętać, że poprzez zablokowanie instalacji technicznych plików cookie lub późniejsze ich usunięcie możliwość dostępu do Strony, korzystania z całości lub części Strony, włączania lub wyłączania niektórych funkcji lub otrzymywania niektórych usług może być w całości lub w części utrudniona.

C.  Wydajnościowe lub Analityczne pliki cookie

Analityczne pliki cookie są wykorzystywane na Stronie do zbierania informacji statystycznych, w postaci zagregowanej lub nie, dotyczących liczby użytkowników odwiedzających Stronę oraz sposobu, w jaki tę Stronę odwiedzają.

Analityczne pliki cookie na Stronie są plikami osób trzecich, ponieważ nie są przekazywane bezpośrednio przez nas, ale przez podmioty trzecie. Nie są więc instalowane bezpośrednio przez Spółkę, lecz przez podmioty trzecie.

W porównaniu z technicznymi plikami cookie, analityczne pliki cookie mogą być instalowane na Twoich urządzeniach tylko za Twoją uprzednią zgodą.
Na Stronie stosowane są obecnie następujące analityczne pliki cookie:

 

NazwaKategoria pliku cookieDostawcaCelPolityka prywatności
_gaAnalityczny plik cookie podmiotu trzeciegoGoogleGromadzenie danych w celach statystycznych o odwiedzinach na stronieZapoznaj się z polityką prywatności
_gidAnalityczny plik cookie podmiotu trzeciegoGoogleGromadzenie danych w celach statystycznych o odwiedzinach na stronieZapoznaj się z polityką prywatności
_gat_UA-149408167-1Analityczny plik cookie podmiotu trzeciegoGoogleZapoznaj się z polityką prywatności

 

Dlatego też, gdy odwiedzasz Stronę, wyświetla się specjalny baner informujący, że (i) na Stronie wykorzystywane są analityczne pliki cookie podmiotów trzecich (np. analityczne pliki cookie) oraz że (ii) klikając przycisk „Zaakceptuj wszystkie pliki cookies”, wyrażasz zgodę na używanie również tych plików cookie. Jeżeli wyrazisz zgodę na instalację plików cookie poprzez „Zaakceptuj wszystkie pliki cookies”, będziemy śledzić Twoją zgodę za pomocą odpowiedniego technicznego pliku cookie. Dzięki temu baner dotyczący plików cookie nie wyświetli się podczas kolejnych wizyt na Stronie. Należy pamiętać, że jeżeli usuniesz ten techniczny plik cookie z przeglądarki w sposób opisany w punkcie E (2) poniżej, ślad Twojej zgody zostanie utracony, a podczas następnej wizyty na Stronie baner cookie zostanie wyświetlony ponownie.

Możesz wyrazić zgodę na używanie tylko niektórych plików cookie, poprzez kliknięcie w banerze plików cookie „Wybierz poszczególne cookies” lub zgodnie z procedurą określoną w informacji o plikach cookie podmiotów zewnętrznych, które są dostępne w linkach wskazanych w powyższej tabeli lub poprzez zmianę ustawień przeglądarki zgodnie z opisem zawartym w części E. W ten sam sposób możesz w dowolnym momencie wycofać swoją już udzieloną zgodę na korzystanie z analitycznych plików cookie.

 

D. Reklamowe pliki cookie

Obecnie na Stronie nie są wykorzystywane żadne pliki reklamowe.

 

E. Jak zarządzać plikami cookie i blokować ich stosowanie?

Istnieje kilka opcji zarządzania plikami cookie oraz ich wyłączania i usuwania.

(1) W przypadku analitycznych plików cookie możesz nie wyrazić zgody na ich instalację poprzez wybranie opcji „Odrzuć wszystkie pliki cookies” lub jeśli zamkniesz specjalny baner, który jest wyświetlany podczas uzyskiwania dostępu do Strony, klikając przycisk „X”, tylko techniczne pliki cookie będą nadal przechowywane na Twoich urządzeniach końcowych.

(2) Zmiana ustawień przeglądarki

Aby dowiedzieć się, jak zarządzać wszystkimi plikami cookie (technicznymi, analitycznymi i reklamowymi), wyłączać je lub usuwać, należy postępować zgodnie z instrukcjami producenta wykorzystywanej przeglądarki:

Decyzje należy podejmować uważnie. Poprzez nieprzemyślane blokowanie odbioru wszystkich plików cookie, w tym plików cookie technicznych, bez podawania konkretnego wyjątku dla Strony, użytkownik może mieć zablokowaną możliwość przeglądania Strony lub korzystania ze wszystkich lub z części jej funkcji. Ponadto usunięcie wszystkich plików cookie z przeglądarki internetowej, w tym plików cookie technicznych, może spowodować usunięcie preferencji, które użytkownik ustawił podczas korzystania ze Strony lub usunięcie produktów lub usług znajdujących się w koszyku.

 

F. Warunki przetwarzania i okresy przechowywania danych

Aby dowiedzieć się więcej na temat przetwarzania danych osobowych Spółki zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.

 

***

Spółka nie ponosi odpowiedzialności za aktualizację wszystkich linków, które można przeglądać w niniejszej Polityce plików cookie. W związku z tym za każdym razem, gdy łącze nie działa i/lub nie jest aktualizowane, Użytkownicy uznają i akceptują, że muszą zawsze odwoływać się do dokumentu i/lub sekcji Strony, do których odnosi się ten link.

 

 

Administratorem Państwa Danych Osobowych jest firma SICO Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (03-236), ul. Annopol 3, NIP: 5262470011, REGON: 016403381, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000031697, Kapitał zakładowy: 1.960.000,00 PLN, opłacony w całości.
Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się:
– pisemnie, za pomocą poczty tradycyjnej na adres:
SICO Polska Sp. z o.o.
Paulina Witkowska
ul. Annopol 3
03-236 Warszawa
– mailowo na adres e-mail: [email protected], – lub telefonicznie pod numerem telefonu: 022 660 – 48 50

Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celu nawiązania z Państwem kontaktu i udzielenia odpowiedzi na pytanie zadane za pośrednictwem formularza, na podstawie udzielonej przez Państwa zgody: art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Ewentualne dalsze przetwarzanie Państwa danych może odbywać się w celach i w oparciu o podstawy szerzej opisane w Polityce prywatności (https://www.sico.pl/kontakt/polityka-rodo/).
Podanie powyższych danych osobowych jest dobrowolne i nie jest wymogiem ustawowym lecz jest niezbędne do nawiązania kontaktu i udzielenia Państwu odpowiedzi.
Państwa dane będą przetwarzane do czasu zakończenia obsługi niniejszego zgłoszenia lub do czasu zgłoszenia przez Państwa sprzeciwu wobec ich przetwarzania lub żądania ich usunięcia. Po tym czasie, czyli po nawiązaniu współpracy Państwa dane mogą być przetwarzane w celach i w oparciu o podstawy szerzej opisane w Polityce prywatności (https://www.sico.pl/kontakt/polityka-rodo/).
Państwa dane osobowe mogą być przekazywane innym podmiotom z którymi SICO współpracuje w zakresie usług IT, sprzedaży i dystrybucji, księgowości i serwisu. Państwa dane nie będą przekazywane do państw trzecich oraz organizacji międzynarodowych. W oparciu o Państwa dane SICO nie dokonuje automatycznego profilowania.
Mają Państwo prawo do wglądu do swoich danych, ich zmiany, sprostowania, usunięcia, wniesienia żądania o zaprzestanie lub ograniczenie przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do złożenia skargi do organu nadzorczego – Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.